Спільне звернення УВКБ ООН, БФ «Право на захист», ГО «Крим СОС», БФ «Восток-СОС» та Данської ради з питань біженців щодо проекту закону «Про тимчасово окуповану територію України»

Знімок екрана 2017-01-25 о 17.08.4319 липня поточного року 29 народних депутатів України зареєстрували у Верховній Раді України доопрацьовану версію проекту закону «Про тимчасово окуповану територію України» (№3593-д). Постійні зусилля Парламенту встановити правові стандарти по відношенню до неконтрольованих територій (а саме території Автономної республіки Крим та окремих районів Донецької та Луганської областей) та їхнього населення викликають повагу. Однак, зміст згаданого проекту закону лише сприяє подальшій ізоляції названих «окупованих територій», повністю заперечує відповідальність України за захист прав людини її власних громадян на неконтрольованих урядом України територіях. В поточній редакції проект закону також викривляє принципи примирення та пост-конфліктного врегулювання.

УВКБ ООН, його виконавчі партнери «Право на захист» та Крим СОС, а також благодійний фонд «Восток-СОС» та Данська рада з питань біженців серйозно занепокоєні можливими негативними впливами згаданого законопроекту у випадку його прийняття.

Обмежений гуманітарний доступ у зв’язку із запропонованою повною економічною та транспортною блокадою неконтрольованих урядом територій може призвести до перебоїв із постачанням найбільш важливих груп товарів для населення на згаданих територіях. Відповідно, таке закручування гайок може спричинити і нові хвилі вимушеного переселення.

Відмова від усієї відповідальності за захист прав людини населення, яке проживає на неконтрольованих територіях, може призвести до порушення міжнародних зобов’язань України за міжнародними договорами.

Обмежені громадянські та політичні права для населення де-окупованих регіонів призведе до їхнього виключення із політичного життя регіонів та держави, ускладнить процес адаптації та реінтеграції, та заважатиме позитивно реагувати на заходи, запропоновані відновленими урядовими структурами після де-окупації.

Непродумані заходи порозуміння несуть в собі ризик підвищення соціальної напруги та подальшої дискримінації населення, яке проживає на неконтрольованих урядом територіях.

Ми рекомендуємо, щоб Парламент та Уряд України спрямовували зусилля на узгодження потреб забезпечення безпеки в державі та виконання зобов’язань України в сфері прав людини. Закликаємо залучати міжнародних експертів, представників неурядових організацій та міжнародних організацій, які мають досвід роботи у пост-конфліктних ситуаціях, формулюванні механізмів правосуддя перехідного періоду та застосуванні заходів із примирення та порозуміння.

Пабло Матеу, Представник УВКБ ООН в Україні

Олександр Галкін, «Право на захист»

Таміла Ташева, Крим СОС

Олександра Дворецька, БФ «Восток-СОС»

Кріста Зонголовіч, Данська рада з питань біженців

Новини