Позиція Восток SOS щодо “спільного інспектування”

Благодійний фонд Восток SOS вважає неприпустимим допуск російських військових, які здійснюють ефективний контроль на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, та їхніх проксі на бойові позиції збройних сил України.

Довгострокове перемир’я можливо лише після встановлення режиму повного припинення вогню, сумлінного виконання всіма сторонами цих домовленостей та дзеркальних заходів з контролю їх виконання. Російська Федерація у грудні 2017 року в односторонньому порядку покинула Спільний центр контролю і координації припинення вогню і стабілізації на лінії зіткнення на Донбасі, тим самим завівши у глухий кут перемовини з припинення вогню.

Сьогодні, доступ російських офіцерів та представників ОРДО не є дзеркальною мірою, а черговою односторонньою поступкою зі сторони українських перемовників та виконання забаганок Москви. Саме Російська Федерація руками своїх найманців 6 та 7 вересня зірвала чергове перемир’я, вчинивши збройні провокації, від яких загинуло четверо військовослужбовців ЗСУ і ще троє отримали поранення. Найбільш логічним кроком у такій ситуації виглядало б інспектування саме позицій російських найманців в місцях, де було вчинено провокації – під Верхнеторецьким, Новгородським, Красногорівкою та Причепилівкою. Натомість російська сторона через повністю контрольовану ними “адміністрацію” окупованої Донеччини свідомо зриває перемир’я, відкрито погрожуючи атакою на українські позиції в районі населеного пункту Шуми. Йти на виконання провокативних вимог російських проксі у такій ситуації безглуздо і несе загрозу не тільки для українських військовослужбовців, а й для життя цивільного населення.

Ще раз наголошуємо, що односторонні поступки Російській Федерації, яка жодним чином не демонструє намірів припинити військову агресію проти України, є не пошуком компромісів, а здачею національних інтересів нашої держави.

Новини