“Гаряча лінія» з фіксації порушень з боку силовиків: звіт за серпень 2020

В серпні 2020 року та телефон «гарячої лінії» по виявленню випадків незаконних дій українських силовиків в Донецькій та Луганській областях надійшло 28 дзвінків, 12 з яких мали виключно довідковий характер та не стосувалися тематики роботи «гарячої лінії».

9 ситуацій стосувалися питань про державні заходи карантину проти пандемії гострого респіраторного захворювання COVID-19, які стосувалися правил перетину контрольних пунктів в’їзду та виїзду з окупованих територій (КПВВ), правил тестування на COVID-19 та обсервації, а роботи відповідного мобільного додатка. Зокрема, зміст двох дзвінків на тему мобільних додатків виявив, що не всі типи телефонів ці додатки підтримують.

9 описаних ситуацій стосувалися Луганської, 4 – Донецької, 1 – Харківської, 1 – Одеської, 1 – Чернігівської областей, і 1 – міста Києва. Як мінімум 4 дзвінки були зроблені з окупованих територій. В 11 випадках люди не назвали ані область та більш точне своє місцезнаходження, ані місцину, де відбувалася ситуація. Одне звернення стосувалося інциденту, який стався на КПВВ.

На дії та бездіяльність поліції скаржились 5 разів, 2 – на прикордонників, 1 – військовослужбовців Збройних Сил України, 1 – на соціальні служби, 1 – на голову Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). 8 з описаних операторам «гарячої лінії» ситуацій стосувалися правил перетину КПВВ. Три з них сталися безпосередньо на КПВВ. Одна сталася на блокпосту між населеними пунктами.

Один з дзвінків був про допомогу зі сторони постраждалих від пожежі в Луганській області. Інший – з боку переселенців з окупованої частини Донецької області, яким відмовляли в допомозі соціальні служби з Києва. Ще одна з розмов була консультативною на тему наслідків порушення режиму самоізоляції під час карантину.

Прикметні скарги:

В серпні 2020 року «гаряча лінія» загалом зафіксувала чотири скарги щодо невиконання або неналежного виконання службових обов’язків працівниками поліції. Зокрема, в Слов’янську Донецької області поліція декілька годин поспіль після прийому заяви у своєму відділку не знаходила часу, щоб поговорити зі скаржницею. А в Старобільську Луганської області дільничний офіцер поліції не захотів розбиратися в конфлікті між двома посадовцями ОСББ, щоб припинити можливі незаконні дії одного з них.

В Маріуполі Донецької області працівники поліції не відправили в лікарню для зняття побоїв літнього чоловіка, який постраждав в наслідок побутового конфлікту з сусідом. Це вже другий подібний випадок з відмовою поліції фіксувати побої, який був зареєстрований операторами нашої  «гарячої лінії» за останні декілька місяців.

На блокпості в Донецькій області між Констянтинівкою та Бахмутом працівник поліції, який зупинив авто, був без захисної маски на обличчі. Тому водій – літній чоловік, який знаходиться в групі ризику зараження COVID-19 – запропонував йому показати усі документи через скло автомобіля. Оскільки сам водій також був без маски. Поліцейський відмовився і влаштував ретельний огляд машини. Пізніше він також відмовився показувати скаржнику службове посвідчення та сховав рукою поліцейський жетон.

Ще один з дзвінків стосувався погроз і дискримінації вимушених переселенців з Луганської області з боку дільничного офіцера поліції в Чернігівській області.

Одна зі скарг стосувалася крадіжки, яку, на думку скаржника, здійснив військовослужбовець Державної прикордонної служби.

Працівники «гарячої лінії» оперативно реагують на звернення та за можливості надають консультативну допомогу, надалі направляють до компетентних державних, міських та громадських інституцій.

Нагадуємо, що громадська «гаряча лінія» з фіксації порушень прав людини з боку силових структур на підконтрольних територіях Донецької та Луганської областей, працює цілодобово за номером телефону: +38 (099) 297 64 36

Новини