Ліс на Луганщині: як відновити й врятувати від пожеж

2020 рік став роком викликів для Луганської області, спочатку пандемія COVID-19, закриття КПВВ й початок масштабних пожеж, спочатку в липні-серпні, а вже у ніч з 30 вересня на 1 жовтня 2020 року Луганщину накрила нова хвиля масштабних пожеж, яка знищила сотні гектарів хвойного лісового масиву. Пожежу гасили більш ніж 2,5 тисячі людей та 260 одиниць техніки. Остаточно ліквідувати всі осередки вдалося лише на ранок 8 жовтня. Загалом, згоріли вщент або були пошкоджені частково близько 600 будинків у селищах Сиротине, Воронове, Муратове та Капітанове. У пожежі загинуло 11 людей, ще одна людина згодом померла в лікарні від опіків.

Наслідки пожежі колосальні, тому багато небайдужих громадян відгукнулись та надавали допомогу у розгорнуті штаби ліквідації наслідків спричинених пожежею. Один з таких штабів було розгорнуто в офісі Восток SOS у Сєвєродонецьку. Загалом під час боротьби із пожежами у Луганській області було отримали понад 2 тисячі дзвінків та повідомлень із пропозицією допомогти, понад 300 посилок із речами з різних куточків України та закордону вагою 5,5 тонн, тощо.

Пройшов майже рік, перші кроки вже реалізовано. Розпочаті регулярні навчання з «Лісопожежної школи для волонтерів Луганщини». Активісти разом з працівниками ДСНС та Лісних господарств вивчали теорію і практику гасіння лісових пожеж, вчились спільно діяти та розробляли операційні плани. Організаторами виступили представники Восток SOS спільно з експертами кафедри лісівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України та Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу.

Розпочалось активне обговорення про можливість розбудови в Луганській області мережі добровольців-пожежників, котрі готові будуть долучитися до патрулювання лісових пасивів чи безпосередньо до гасіння пожеж.

“Ми маємо цей досвід, і оперативне розгортання штабу з допомоги погорільцям не було для нас складним завданням. А от гасіння лісових пожеж та розбір згарищ були новим досвідом. Разом з низкою громадських організацій та волонтерських ініціатив наша команда допомагала державним службам приборкати вогняну стихію, а потім займалася закупівлею будівельних матеріалів для відновлення будинків. Переживши та відрефлексувавши цю трагедію та проблеми, із якими довелося зіштовхнутися на різних етапах усунення наслідків стихії, ми замислилися над важливістю запровадження системи цивільної оборони та посиленням співпраці між державними структурами та громадським сектором під час ліквідації стихійних лих, техногенних катастроф та загроз національній безпеці. Тож у 2021 році ми спробували реалізувати задумане у цьому напрямку”, – відзначив Костянтин Рєуцький.

4 вересня на майданчику п’ятого Фестивалю думок, розгорнулась палка дискусія, де експерти та активісти мали можливість відповісти на ряд важливих та сенсових питань, а саме:

  • Як просувається відновлення лісових насаджень на Луганщині? .………………… .…………..
  • Які висновки зроблені після пожеж 2020 року?
  • Які кроки ще планується зробити?
  • Як попередити лісові пожежі?
  • Що місцеві мешканці можуть робити для пожежної безпеки?

Учасники дискусії:

  • Сергій Зібцев — директор Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж (REEFMC).
  • Брайан Мілаковський — керівник напряму сталого економічного розвитку Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України».
  • Роман Бугайов — координатор руху з пожежної безпеки лісових масивів Луганської області.
  • Іван Скуріда — представник Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства.
  • Модератор: Максим Бондарєв — ведучий UA:Донбас

Чи можемо ми передбачити пожежі на Луганщині?

“В першу чергу важливим кроком є ефективні превентивні заходи направлені на запобігання, а у випадку виникнення – усунення та локалізація ділянок пожеж. Це прибирання сухих гілок та інших сухих речовин, формування розділових смуг серед лісових доріг, інформування населення про дії у випадку загоряння. Постійне спостереження через камери відеонагляду, і швидке реагування на точки загоряння, їх термінове усунення – це прості кроки, які вже реалізовуються на Луганщині. Локальне реагування має бути максимально швидким, щоб не допустити розповсюдження вогню. Під час реагування, важливо відразу залучати волонтерські загони, щоб встигну загасити пожежу локальними діями, щоб не прийшлось залучати гвинтокрили та інші повітряні засоби”, заявляють експерти дискусії.

Але пожежі не виникають самі собою, завжди є першопричини. На жаль, 99% відсотків пожеж виникають у зв’язку з людським фактором. Тому, коли ми себе питаємо чи можемо прогнозувати пожежі? То відповідь проста, якщо ми будемо вести просвітницьку роботу з населенням, це буде одним з основних факторів запобігання великих пожеж. На жаль люди розпалюють вогнища на відпочинку, спалюють вже зібрані поля, сухе листя восени, тощо – це одні з яскравих прикладів, коли варто займатись профорієнтаційною роботою з суспільством.

Якщо ми хочемо ефективно реагувати на локалізації пожеж, варто залучати мешканців сіл до моніторингу. Щоб збір інформації був ефективним. Пожежі починаються не в лісі, за частую ми бачимо як горять заплави, поля, городи, тощо. І якщо в цей момент починає дмухати вітер, ми відразу отримуємо величезну пожежу та катастрофічні наслідки. Понад 30 сіл Луганщини знаходяться поблизу лісових масивів.

“Фінансування пожежних частин є недостатнім, один з яскравих прикладів це пожежна машина яка минулого року підірвалась на міні. Пожежна частина була вимушена її ремонтувати власним коштом, не отримавши жодного додаткового фінансування. Якби не було волонтерів та фінансування залученого у вигляді благодійних внесків, то наслідки могли бути катастрофічними”, –  розказують учасники дискусії.

Аналізу та доопрацювання потребує законодавство, яке має повністю переглянути норми штрафів за розведення вогню в заборонених місцях.

На ці та інші питання ми шукали відповіді у дискусії “Ліс на Луганщині: як відновити й врятувати від пожеж” на Фестивалі Думок 2021, запрошуємо переглянути запис:

5 порад від наших експертів, як запобігти пожежі на Луганщині: 

  • Якщо бачите паліїв трави, попередьте їх за можливі наслідки та попросіть загасити.
  • Якщо палій трави відмовляється або не може загасити пожежу, терміново викликайте поліцію та ДСНС.
  • Прибирайте суху траву та листя з власних городів та інших ділянках, допомагайте сусідам в яких за певних обстави не має можливості прибрати суху траву на подвір’ї.
  • Утримайтесь від відкритого вогнища в лісі, користуйтесь облаштованими майданчиками для відпочинку
  • Долучайтесь до волонтерських загонів пожежогасіння у власній громаді та регулярно проходьте навчання

Безпека наших домівок та лісу – залежить в першу чергу від нас! 

Аби стати частиною мережі волонтерів, що опікуватиметься питаннями уникнення та ліквідації пожеж в області, заповніть анкету – https://forms.gle/hDQ86TRrmePvYPm17

Додаткові питання щодо мережі можна поставити координаторці офісу Восток SOS у Сєвєродонецьку Олександрі Ворошиловій 0956945796.

Усі новини щодо навчання та подальших зустрічей мережі з’являтимуться також у цьому Telegram-каналі – https://t.me/joinchat/H1O5jAwdOPJlZmFi
Долучайтеся!

Фестиваль відбувся завдяки спільним зусиллям Благодійного фонду Восток SOS та естонської організації Mondo за фінансової підтримки Офісу Координатора з питань допомоги США в Європі та Євразії Державного департаменту США в рамках восьмого раунду програми «Development Cooperation Partnership Program», фонду співпраці у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Естонії та Посольства Естонської Республіки в Україні

Новини