Документування

Місія та мета

Від 2014 року документуємо воєнні злочини в Україні заради встановлення правосуддя та забезпечення права на правду.

З  24 лютого 2022 року документатори записали 633 історії й задокументували близько 748 ймовірних воєнних злочинів.

ІСТОРІЯ

ДОСЯГНЕННЯ

Наталія Каплун

Координаторка програм із документування

До команди Схід SOS долучилася влітку 2016 року у якості операторки закритої бази даних коаліції “Справедливість заради миру на Донбасі”, співзасновником якої є Схід SOS й спочатку брала участь у коаліційних проєктах – знайомилася з досвідом документування воєнних злочинів та створювала бази даних громадських організацій, що працювали й продовжують працювати зі збройним конфліктом на Балканах, в рамках проєкту  «Уповноваження громадянського суспільства для трансформації культури пам’яті – ненасильницькі шляхи вирішення жорстокого минулого Донбасу»  за підтримки німецької організації KURVE Wustrow. Крім цього, брала участь у створенні документальної виставки «На зламі», а також є авторкою  кількох розділів у збірках аналітичних звітів “Жити всупереч” та  «Місто, з якого почалась війна», присвячених проблемам цивільного населення під час війни. 

Марія Білякова

Соціальна працівниця, документаторка

Активна учасниця Євромайдану в Луганську. З червня 2014 року розпочала співпрацю з командою Схід SOS у якості SMMниці в інтернет-виданні informator.media.

У 2017 доєдналась до команди документаторів порушень прав людини і почала фіксувати воєнні злочини для передачі іформації у національні слідчі органи та у міжнародні суди.

У рамках проєкту «Уповноваження громадянського суспільства для трансформації культури пам’яті – ненасильницькі шляхи вирішення жорстокого минулого Донбасу»  за підтримки німецької організації KURVE Wustrow, брала участь у зборі інформації для збірки “Жити всупереч”, створенні виставки «На зламі», а також книжки про життя окупованого Слов’янська «Місто, з якого почалась війна».

З 2018 року і донині надає соціальну підтримку колишнім полоненим, їхнім сім’ям, а також рідним безвісти зниклих.

Новини