«Освіта з прав людини для шкіл Луганської області»: 5 шкіл розпочали навчання

За результатами двоетапного відбору участь у проєкті «Освіта з прав людини для шкіл Луганської області» розпочали 5 шкіл:

  • Сватівська загальноосвітня школа І ступеня – гімназія
  • Лисичанська загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня №3 – ДНЗ “Барвінок”
  • Тимонівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів
  • Євсузький ліцей
  • Сєвєродонецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №14

На першій сесії онлайн етапу навчання говорили про базові засадам поняття “права людини” та основні умови відносин “держава-людина”. Тренери проєкту – директор Освітнього Дому прав людини в Чернігові Сергій Буров, координаторка проєкту «Школа – територія прав людини» Олександра Козорог і голова правління організації MART Андрій Кінаш розповіли учасникам проєкту про концепцію демократії, верховенство права, конституціоналізм, громадянське суспільство й різницю між правами та обов’язками.

Ще одна онлайн-зустріч зі шкільними командами була присвячена знайомству з різноманітними онлайн інструментами. Учасники дізнались про функціональні можливості платформи конференц-зв’язку ZOOM, а також попрактикувались у використанні різних майданчиків Google, зокрема дошки Jamboard, застосунку для презентацій Mentimeter та платформи графічного дизайну Canva.

Кожну школу представляє команда з чотирьох людей: директора, педагога, що займається громадянською освітою чи курує учнівське самоврядування, психолога чи соціального педагога та представника батьківської громади.

Програма проєкту «Освіта з прав людини для шкіл Луганської області» базується на навчально-практичній моделі “Школа – територія прав людини”. Її розробили в межах плану дій Всеукраїнської освітньої програми “Розуміємо права людини”. Навчальна програма була доповнена та адаптована експертами на основі естонського досвіду в навчанні методам Глобальної освіти у співпраці з громадською організацієї “Mondo” (Естонія).

Контакти: Юлія Красiльникова, координаторка освітнього напрямку БФ Восток SOS, (096) 596 57 86, [email protected].

Проєкт реалізується Благодійним фондом Восток SОS в партнерстві з Освітнім Домом прав людини та Данським Гельсінським комітетом з прав людини за фінансової підтримки данського фонду Громадянське Суспільство в Розвитку (CISU – Civil Society in Development).

Новини