“Гаряча лінія» з фіксації порушень з боку силовиків: звіт за липень 2020

В липні 2020 року та телефон «гарячої лінії» по виявленню випадків незаконних дій українських силовиків в Донецькій та Луганській областях надійшов 20 дзвінків, 6 з яких мали виключно довідковий характер. 9 дзвінків з 20 не стосувалися тематики роботи «гарячої лінії».

10 ситуацій стосувалися питань про державні заходи карантину проти пандемії гострого респіраторного захворювання COVID-19, 8 з яких стосувалися правил перетину контрольних пунктів в’їзду та виїзду з окупованих територій (КПВВ). Одна з ситуацій зокрема виявила, що номери телефонів Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, зазначені на офіційному веб-сайті Міністерства, не функціонують.

9 описаних ситуацій стосувалися Луганської, 5 – Донецької областей. Як мінімум два дзвінки були зроблені з окупованих територій. В 6 випадках люди не назвали ані область та більш точне своє місцезнаходження, ані місцину, де відбувалася ситуація. Одне звернення стосувалося інциденту, який стався на КПВВ.

Зміст 12 дзвінків містили скарги переважно на роботу органів влади України та їх посадових осіб, а також спеціальних служб. На дії та бездіяльність поліції скаржились 7 разів, 3 – на працівників прокуратури, 2 – на прикордонників, 2 – на військове командування (одна надійшла від дружини військовослужбовця), 2 – на працівників Державного бюро розслідувань, 2 – на представників місцевої влади, 1 – на комунальне підприємство при міській раді, 1 – на Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, 1 – на працівників Служби безпеки України, 1 – на суддю, 1 – на проросійських сепаратистів, 1 – на дирекцію загальноосвітньої школи. Скаржились також на інших цивільних осіб.

П’ять скарг на «гарячу лінію» стосувалися проблем корупції з боку органів влади в підконтрольній українським силам частинах Донецької і Луганської областей.

Карантин і обмеження свободи пересування:

✅ 8 з описаних операторам «гарячої лінії» ситуацій стосувалися правил перетину КПВВ. Одна з ситуацій стосувалася заборони перетинати лінію розмежування літній людині з першою групою інвалідності через те, що мобільний додаток «Дія» не змогли активувати на телефоні під час розмови з прикордонниками.

✅ Інша ситуація стосувалася відмови з боку дільничного працівника поліції прийняти письмову заяву в громадянина через те, що той був без маски на обличчі на вході у відділок поліції міста Слов’янськ Донецької області. Хоча ніщо не заважало поліцейському прийняти заяву на вулиці, де можна знаходитись без захисних засобів на обличчі.

Інші прикметні скарги:

✅ В червні 2020 року «гаряча лінія» загалом зафіксувала три скарги щодо невиконання або неналежного виконання службових обов’язків працівниками поліції. Крім вже згаданої вище ситуації варто наголосити на бездіяльності працівників поліції в селі Луганської області, де п’яний чоловік вигнав з дому дружину з двома дітьми 2-ох і 7-ми років без речей, грошей та документів. За інформацією скаржниці, після телефонного дзвінка на «102» прибулі поліцейські не допомогли потерпілим нічим, крім поради написати заяву про «загублений» паспорт.

✅ Іншу історію на тему гендерного насильства розповів скаржник-чоловік, який стверджував, що жінка, з якою раніше він мав інтимні стосунки та побут, звела на нього наклеп про домашнє насильство та погрози, і тепер разом з коханцем-поліцейським затіяла проти нього судовий процес.

✅ Ще однією прикметною історію можна назвати зміст телефонної розмови мешканки прифронтового міста Донецької області, яка стверджує, що її за активну проукраїнську й антикорупційну позицію переслідують місцеві проросійські сепаратисти, які «зрослися» з місцевою владою та правоохоронними структурами та судом.

Достовірність інформації:

❗️ Мусимо наголосити, що наведені описані вище приклади проблем скаржників засновані на інформації самих скаржників. Характер роботи операторів «гарячої лінії» не дозволяє перевіряти всю отриману під час телефонних розмов або листування інформацію на предмет її достовірності.

Оператори під час роботи керуються презумпцією невинуватості скаржників, крім випадків, коли розповідь про власні дії скаржника свідчила про порушення скаржником закону, суперечила сама собі або законам фізики. Керуються оператори і, так би мовити, «презумпцією правоти» скаржників – тобто в переважній більшості випадків оператори вірять інформації скаржників на слово. Хоча й допускають, що перевірка інформації може виявити часткову або повну неправдивість інформації.

За два роки роботи «гарячої лінії» наші оператори та інші члени команди проекту в окремих складних випадках телефонували, зокрема, представникам поліції та дізнавалися іншу версію подій, яка, звісно, теж потребувала додаткової перевірки. Ми також практикуємо виїзди до скаржників для виявлення додаткових обставин ситуацій.

❗️ Нагадуємо, що громадська «гаряча лінія» з фіксації порушень прав людини з боку силових структур на підконтрольних територіях Донецької та Луганської областей, працює цілодобово за номером телефону:
☎️ +380 (99) 297 64 36

Новини